Eğitmenler
Can Baran Aktaş
Lisans ve yüksek lisans eğitimini ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde tamamlayan Dr. Aktaş, doktora eğitimini A.B.D.’de University of Pittsburgh’da tamamlamıştır. Ardından yine A.B.D.’de 7 yıl kadar öğretim üyesi olarak çalışmış, doçentliğe terfi etmiştir. Ailesiyle birlikte Türkiye’de yaşamayı tercih ederek 2018 yılında geri dönüş yapmıştır. Ana araştırma konuları sürdürülebilirlik ve inşaat mühendisliğinin kesişimindedir. Akademik olarak 50’nin üzerinde yayını 1600’ün üzerinde atıf almıştır. Ulusal ve uluslararası projeler yürütmüş ve görev almıştır. İnşaat mühendisliğinde sürdürülebilirlik, yapım yönetimi, mühendislik istatistiği, yapı malzemeleri ve mühendislik etiği üzerine dersler vermektedir.
Hayrettin Onur Bektaş
2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede 2010 yılında Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı’nda, “Bilgi Teknolojileri Kullanılarak Su Şebekesindeki Kayıpların Bulunmasına Yönelik Metodoloji Geliştirilmesi” ve “Kentsel İçme Suyu Sistemlerinin Çoklu Amaç Optimizasyonu Üzerine Değerlendirmeler” konusunda çalışmalar yaparak yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır. Atıksuların toplanması ve arıtımı, su temini ve arıtımı, su ve hava kaynaklarının yönetimi, yüzey suları mühendisliği, boru hidroliği, açık kanal hidroliği, atık su ve yağmur suyu alt yapı tesisleri, yeraltı suları mühendisliği, çok amaçlı eniyileme, sezgisel yöntemler alanlarında çalışmalar yapmaktadır.
2008-2011 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, İşletme Dairesi Başkanlığı’nda Hidrolik Modelleme Uzmanı olarak çalıştıktan sonra Alter Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Şirketi, İçme Suyu Proje Birimi’nde Hidrolik Modelleme ve Tasarım uzmanı olarak çalışmıştır. Dr. Onur Bektaş, 2023 yılı itibariyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Daire Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir.
Mustafa Çobanoğlu
1961 de Sinop ’da doğdu. 1983 te ODTU den mezun oldu. Uzun yıllar ortağı olduğu Birim Müh. Müş. te yönetici mühendis olarak çalıştı. İMO da Ankara Şube yöneticiliği yaptı. Osman Gazi Mimarlık, Atılım, ODTÜ İnşaat bölümlerinde Yapısal Tasarım dersleri verdi. MÜDEK (Mühendislik Akreditasyon Derneği) üyesi olarak 6 yıl Akreditasyon Kurulu (MAK) üyeliği yaptı. Çeşitli üniversitelerin değerlendirme takımlarında değerlendirici ve takım başkanı olarak görev yaptı. 1998 den bu yana ortağı olduğu Biryapı A. Ş de çelik yapı proje, imalat ve montajı üzerine çalışıyor.
Onur Behzat Tokdemir
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra ABD’de Illinois Institute of Technology kurumunda yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır. Dr. Tokdemir, inşaat mühendisliği alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle hem akademik hem de sektörel alanda önemli çalışmalara imza atmıştır. Öğretim üyeliği deneyimi kapsamında, Illinois Institute of Technology, New York University (NYU), City College of NY, Qatar University ve ODTÜ gibi saygın kurumlarda dersler vererek genç inşaat mühendislerinin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Doçent ve İTÜ Yapay Zeka Merkezi’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Dr. Tokdemir, DIGITWINS4CIUE (Digital Twins for Complex Infrastructures and Urban Ecosystems) araştırma projesinde araştırmacı olarak görev almakta ve TENMAK Reaktör Dijital İkiz Projesi kapsamında yerli dijital ikiz çözümleri üzerinde çalışmaktadır. Bu projeler, dijital ikiz teknolojileri ve yapay zekâ entegrasyonu konularında Türkiye'nin öncü projeleri arasında yer almakta olup, Dr. Tokdemir'in disiplinler arası çalışmalarla dijital dönüşümde öncü bir rol üstlenmesini sağlamaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde dijital ikizler ve yapay zeka (AI) uygulamaları üzerine yoğunlaşan Dr. Tokdemir, inşaat projelerinde teknolojinin entegrasyonu konusundaki uzmanlığıyla öne çıkmaktadır. Yapay zekâ, robotik ve yeni yazılım teknolojilerinin inşaat mühendisliği eğitim ve uygulamalarını nasıl dönüştürebileceğine dair geliştirdiği vizyon, mesleğin geleceğine yön verecek stratejik yaklaşımların temelini oluşturmaktadır. Değişen dünya, hızla gelişen teknoloji ve bilişim alanındaki yeniliklerin inşaat mühendisliği mesleği ve eğitimi üzerindeki etkilerini yakından takip eden Dr. Tokdemir, mesleğin geleceği için disiplinler arası çalışma, yaşam boyu öğrenme ve teknolojik adaptasyonun önemine inanmaktadır. Çok uluslu projelerde edindiği tecrübe sayesinde, global ölçekte uygulanan en iyi uygulamaları yerel sektöre uyarlayarak Türkiye’nin inşaat mühendisliği alanındaki rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir.
Tuğrul Tankut
•İnşaat mühendisi, ODTÜ 1963, Doktora, Imperial Coll 1969
•Hoca, ODTÜ, GÜ, İngiltere, Yeni Zelanda, Kanada
•Araştırmacı, Betonarme, Deprem, Güçlendirme, 1963-2013
•Bilim ve teknoloji yöneticisi, TÜBİTAK 1991-2004
•Dergici, Teknik Dergi (TJCE), 1989 dan beri
•Huysuz, uyumsuz, aykırı bir adam
•Emekli, son yıllardaki gelişmelere oldukça yabancı
•Yapay zekâyı önemsiyor, hem heyecanlı hem kaygılı
Sanki yaşayıp görecek!
Ilgın YAŞAR
2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra akademik kariyerine başlamıştır. 2001-2006 yılları arasında Rutgers Üniversitesi (NJ) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Ocak 2007'de Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne lisans ve lisansüstü dersleri vermek ve İnşaat Mühendisliği yüksek lisans ve doktora öğrencilerine danışmanlık yapmak üzere Yardımcı Doçent olarak geri döndü. 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile Akıllı Şehirler, Akıllı Ulaşım ve Paylaşım Sistemleri, Trafik Güvenliği, Trafik Mühendisliği, Bağlantılı ve Otonom Araçlar konularına odaklanmak üzere AUS-Hareketlilik Laboratuvarını kurdu. Ayrıca, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı için proje yürütmüş, TÜBİTAK projelerinde araştırmacı ve danışman olarak görev almış, İSTKA projesiyle laboratuvar kurmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile diğer belediyeler için çeşitli projeler gerçekleştirmiştir. Araştırma konuları; trafik güvenliği, gelişmiş trafik akım teorisi ve gerçek zamanlı trafik kontrolü, sürdürülebilir ulaşım planlaması, gelişmiş toplu taşıma sistemleri, akıllı şehir tasarımı, sürücü davranışı ve güvenliği, trafik olaylarını tahmin etme, paylaşımlı ekonomi ve araçlar, mikromobilite, bağlantılı ve elektrikli araçlar, otonom teslimat robotları ve dronlar gibi geniş bir alanı kapsamaktadır. Prof. Dr. Yaşar, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretimde üstün başarı ödülü, akademik teşvik ödülleri ve 2021’de AUS Türkiye Özel Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde Profesör olarak görev yapmaktadır.
Selçuk Pehlivanoğlu
1963 yılında Ankara’da doğdu. 1981 Yılında TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü tamamladıktan sonra bir süre Almanya’da inşaat mühendisi olarak çalıştı. Ardından, Sepe İnşaat’ı kurarak birçok önemli projeye imza attı. Siyasi kariyerine 1993 yılında Anavatan Partisi Gönüllüler Grubu’nu kurarak başladı ve bu grubun başkanlığını üstlendi. 1997 Yılında Teşkilat Başkan Yardımcılığı, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğine seçildi. 1999-2001 Yılları arasında Genel Başkan Yardımcılığı, Seçim İşleri Başkanlığı ve Gönüllüler Grubu Başkanlığı görevlerini üstlendi. 2003 Yılından bu yana Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanlığı görevini yürüten Pehlivanoğlu, 2012 yılından itibaren TED Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı olarak da görev yapmaktadır. 2018 Yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu üyesi olarak eğitim alanında stratejik çalışmalara katkı sağlamaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Serdal Bahçe
1971 Yılında doğdu. 1994 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü tamamladı.. Daha sonra 1998 yılında ODTÜ Ekonomi Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. 1997 yılında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2003 yılında Ekonomi alanında doktorasını tamamladı. Doktora sonrası araştırma için İsveç'teki Göteborg Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde 14 ay geçirdi. Daha sonra Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü'nde çalışmaya başladı. İlgi alanları arasında gelir dağılımı, yoksulluk, kamu maliyesi, Marksist Ekonomi ve iktisadi düşünce tarihi yer almaktadır.
Gamze Yücesan Özdemir
1992 Yılında ODTÜ iktisadi ve idari bilimler fakültesi işletme bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansını 1993 yılında The University Of Reading’de tamamlamıştır. Doktorasını ise University of Sussex de 2017 yılında tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğretim üyesidir. Emek çalışmaları alanında çalışmalar yapmaktadır. Bu alanda kitapları, sosyal bilim dergilerinde ve derleme kitaplarda makaleleri bulunmaktadır. Ayrıca birçok sendikanın dergi ve yayınlarında yazıları yer almaktadır.
Metin Ger
İnşaat Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans diplomalarını sırasıyla 1967 ve 1969 yıllarında ODTÜ'den, Doktora diplomasını da Illinois Üniversitesi’nden (ABD) 1974 yılında almıştır. Dr. Ger, o zamandan bu yana aldığı eğitim üzerine kurulmuş hidrosistemler, çevresel akışkanlar mekaniği, hesaplamalı akışkanlar mekaniği, jeoteknik mühendisliği, istatistiksel analiz ve sayısal analiz alanları yanı sıra teknoloji yönetimi ve çok ölçütlü karar verme süreçlerinde katılımcı metodolojilerin uygulanması alanlarında da uzmanlık geliştirmiştir. Dr. Ger, yurt içinde ve yurt dışında uzmanlık alanlarını kapsayan konularda lisans ve lisansüstü dersler verdi. Dr. Ger, 8 doktora ve 34 Yüksek Lisans Tezi yönetti. Dr. Ger, 74 bilimsel yayının yanı sıra üç kitap, çok sayıda araştırma raporu, teknik rapor ve strateji belgesi üretti. Akademik çalışmalarının yanı sıra, değişik üniversitelerde Bölüm Başkanlığı, Dekanlık ve Rektör Yardımcılığı benzeri idari görevler de üstlenmiş bulunan Dr. Ger, ayrıca TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın ilk Genel sekreterliği görevlerinde de bulunmuştur. Türkiye Zeka Vakfı'nın kurucu üyelerinden biri ve Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası üyesi olup bu odanın 35 yıldır düzenli yayında bulunan Turkish Journal of Civil Engineering (eski adı ile IMO Teknik Dergi) dergisinin de başlangıçtan bu yana editörler kurulunda yer almaktadır. Halen, İstanbul Aydın Üniversitesinde, kurucusu olduğu İnşaat Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Beno Kuryel
Lisans derecesini 1970 yılında ve Yüksek Lisans derecesini 1972 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi’nden almıştır. Daha sonra Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde asistan olarak atanmış ve doktora derecesini 1976 yılında yine aynı bölümden almıştır. 1978-1979 döneminde Imperial College’da ziyaretçi araştırmacı olarak çalışmıştır. Daha sonra tekrar Ege Üniversitesi’ne dönerek 1982 yılında Doçent 1992 yılında Profesör olmuştur. Ege üniversitesi mühendislik fakültesi dekanlığı ve senato üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Araştırma alanları Proses kontrol, Matematik modelleme ve optimizasyon ve bilim ve matematik tarihi/felsefesidir. Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğretim üyesi olarak eğitim vermektedir.
Özer Akkuş
1984 yılında Sivas`ta doğdu. 2007 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü`nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından özel sektörde çalıştı. 20. ve 21. Dönem İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulunda yer aldı. 2014-2016 yılları arasında TMMOB Ankara İKK Sekreterliği yaptı. 47 ve 48. Dönem Oda Yönetim Kurulu`nda sekreter üye görevinde bulundu. 49. Dönem Oda Yönetim kurulunda sayman üye olarak görevini sürdürmektedir. 2010 yılından bu yana Karayolları Genel Müdürlüğünde mesleğini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Mustafa Tokyay
1999-2003 yılları arasında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, 2019-2020 yılları arasında Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, 2003-2006 yılları arasında ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı yapmıştır. 1988-1989`da dokuz ay Dundee Üniversitesi`nde (İskoçya) konuk araştırmacı, 1993-1994`de Doğu Akdeniz Üniversitesi`nde (Kıbrıs) konuk öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 1992-1994 yıllarında İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı; 1994-1996 yıllarında İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı; Mühendislik Fakülteleri Dekanlar Konseyi Yönetim Kurulu üyesi (2003-2006); Avrupa Mühendislik Eğitimi Konseyi (SEFI) Yönetim Kurulu üyesi (2004-2007); Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi Eğitim Daimi Komitesi üyesi (2006-2008) olarak çeşitli görevler yapmıştır. Türkiye Çimento ve Toprak Sanayii (ÇİTOSAN) Çimento ve Beton Araştırma ve Eğitim Daire Başkanlığı (1995-1996); Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Çimento ve Beton Araştırma Enstitüsü Direktörlüğü (1996-1999 ve 2008-2011) yapmış ve 1995-2011 yılları arasında Avrupa Çimento Birliği`nde (CEMBUREAU) çeşitli komite ve proje gruplarında görev yapmıştır. Bugüne kadar, inşaat mühendisliği, çimento, beton ve mineral katkılar konularında çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyum kurullarında başkan veya üye olarak yer almıştır. Araştırma ilgi alanları, çimento ve beton teknolojisi, endüstriyel yan ürünlerin kullanılması gibi konuları kapsamaktadır. Yazarı veya yazarları arasında olduğu seksenin üstünde ulusal ve uluslararası kitap ve makalesi bulunmaktadır. Bugüne kadar 10 doktora tezi 40 yüksek lisans tezi yönetmiştir.
Zafer Kızılkaya
1969 yılında Ankara'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliğinden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Kıyı ve Liman mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra ticari derin deniz dalışı ve su altı fotoğrafçılığıyla ilgilenmeye başladı. İlgisini Pasifik Okyanusu'na yöneltti ve Endonezya'da deniz fotoğrafçısı ve araştırmacı olarak çalışırken uzun yıllarını bu okyanusun sularını keşfederek geçirdi. Halen Akdeniz Koruma Derneği adlı derneğin başkanı ve kurucu ortağıdır. Bu dernek, Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki deniz ekosistemlerinin korunmasına ve restorasyonuna odaklanmaktadır.
Ahmet Hasan Koltuksuz
1961 yılında doğdu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde “Bilgisayar Güvenliği İlkeleri” adlı Yüksek Lisans tezini 1989 yılında tamamladı. 1995 yılında aynı kurumda “Simetrik Kriptosistemler İçin Türkiye Türkçesinin Kriptanalitik Ölçütleri” adlı Doktora tezini verdi. Aynı yıl Yardımcı Doçent oldu. 1996 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne katıldı. 1999 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Doçent oldu; İYTE bünyesinde Bilgi Sistemleri Stratejisi ve Güvenliği Laboratuvarını kurdu ve yöneticiliğini yaptı. Eylül 2009 tarihinde Yaşar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne katıldı. Altı sene süreyle aynı kurumda Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak çalıştı. Aynı kurumda Profesör olarak çalışmalarına devam etmektedir. Yaşar Üniversitesi bünyesinde 2012-2013 Öğretim yılından başlayarak, Lisansüstü düzeyde, Siber Güvenlik Bilim Dalını kurdu. 2014 yılında yine aynı kurumda Siber Olaylara Müdahale Ekibi-YAŞAR SOME’yi oluşturdu, halen yürütücülüğünü yapmaktadır. İlgi alanları; Sayılar Kuramı, Bilgi Kuramı, Hesaplama Kuramı, Kriptoloji, İşletim Sistemleri, Siber Savunma ve Güvenlik, Siber İstihbarat ve Adli Bilişimdir.
Cemal Yılmaz
Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Lisans, Gazi Üniversitesi Yapı Malzemesi ABD Yüksek Lisans ve Sakarya Üniversitesi Yapı ABD ‘de “Darbe etkisine maruz kalmış betonarme kirişlerin artık yük kapasitelerinin deneysel olarak incelenmesi” tezi ile Doktora eğitimlerini tamamlamıştır. 2011-2019 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi olarak akademik görevde bulunmuştur. Avrupa Birliği Projelerinde, 4 proje yürütücülüğü, 2 proje araştırmacısı ve proje hakemi olarak yer almıştır. 2019 yılından itibaren, endüstriyel tesislerde yazılım esaslı hasar tespiti, riskli bina tespiti, performans analizine esas yapıların saha testleri ve güçlendirme uygulamaları konularında hizmet sunmaktadır. Retrofit Mühendislik firmasının kurucusu olarak Teknopark İstanbul Kampüsünde yazılım ve uygulama alanlarındaki faaliyetlerine devam etmektedir.
Oğuz Güngör
1998 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda gerçek zamanlı kinematik (GZK) GPS’in Jeodezik çalışmalarda kullanılabilirliğinin incelenmesi konusunda yüksek lisans eğitimini, 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Purdue Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde tezsiz yüksek Lisans ve 2008 yılında yine Purdue Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. olarak başladığı akademik görevine, 2012 yılında Doçent, 2017 yılında Profesör olarak devam etmiştir. 2020 yılında Ankara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü’nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Oğuz Güngör, Aralık 2024 yılından itibaren Ankara Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde görev yapmaktadır. Prof. Dr. Oğuz Güngör, Uzaktan Algılama, Sayısal Fotogrametri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mekansal Veri Toplama ve İşleme, Sayısal Görüntü İşleme alanlarında tezler yönetmekte ve bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.
Utku Hatipoğlu
1995 yılında dünyaya gelen Utku Hatipoğlu, Gazi Anadolu Lisesini bitirdikten sonra ODTÜ İnşaat Mühendisliğinden mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde Su Kaynakları ve Hidroloji alanında yüksek lisansına devam etmektedir. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mühendislik Yönetimi alanında da yüksek lisans derecesine sahiptir. Şuanda İş geliştirme alanında görev almakta olup Teklif ve Sözleşme Yöneticisi olarak görev yapmaktadır.
Uluslararası finans kuruluşları (Dünya Bankası, EBRD, IBRD, AFD, KfW, ADB vb.) için ihale dokümanları, teknik ve finansal teklifler hazırlama konusunda deneyimlidir. Hidrolik yapılar, geoteknik tasarım, su ve atık su projeleri üzerine çalışmış, çeşitli altyapı projelerinde sözleşme yönetimi ve teknik raporlama görevleri üstlenmiştir.
Yerel Kuruluşlar (Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı – IPA, İLBANK vb.) ile de benzer süreçlerin içerisinde yer almaktadır. AutoCAD, SAP2000, Primavera, MATLAB gibi yazılımlara hakim olan Hatipoğlu, İngilizceye ileri düzeyde, Fransızcaya orta düzeyde hakimdir. İş geliştirme, ihale ve sözleşme yönetimi gibi mühendislik projeleri konularında deneyimli, disiplinli ve çözüm odaklı bir mühendisdir. Aynı zamanda TMMOB 49. Dönem Yapay Zeka Çalışma Grubu asil temsilciliği görevini sürdürmektedir.
Ramazan Aydınlı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince teknik bilgi ve analitik düşünme becerilerini geliştirmiş, mühendislik disiplinine dair kapsamlı bir akademik altyapı kazanmıştır. Daha sonra bilişim alanına duyduğu ilgi doğrultusunda Hacettepe Üniversitesi Bilişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yapmaya karar vermiştir. Bu süreçte özellikle Yapay Zekâ, Derin Öğrenme ve Görüntü İşleme konularına odaklanmış ve bu alanlarda derinlemesine bilgi edinmiştir.
Şu anda profesyonel kariyerine Görüntü İşleme ve Yapay Zekâ Mühendisi olarak devam etmektedir. Derin öğrenme tabanlı çözümler geliştirme konusunda uzmanlaşmış olup özellikle Görüntü İşleme, Konuşma Botları ve Üretken Yapay Zekâ alanlarında çalışmaktadır. Bu teknolojilerin proje bazlı uygulanmasında genel yapının oluşturulması, sistemlerin tasarlanması ve proje yönetim süreçlerinin yürütülmesi konusunda geniş bir deneyime sahiptir. Gerçek dünya problemlerine yapay zekâ çözümleri üretmekte ve yenilikçi projeler geliştirmektedir.
Ayrıca, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen, Türkiye ve Japonya’nın ortak çalışması olan önemli bir uluslararası projede görev almaktadır. Bu proje kapsamında, deprem sonrası oluşan hasarların üç boyutlu olarak tespit edilmesine yönelik ileri düzey teknolojiler geliştirilmektedir. Yapay zekâ ve görüntü işleme yöntemleri kullanılarak afet sonrası hızlı ve güvenilir analizler yapılmasını sağlayan sistemlerin oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, mühendislik ve yapay zekâ alanındaki mesleki çalışmalarına da aktif olarak devam etmektedir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde oluşturulan Yapay Zekâ Çalışma Grubu'nda 48-49. Dönem Yedek Temsilcisi olarak görev yapmaktadır. Bu görev kapsamında yapay zekâ alanındaki gelişmeleri takip etmekte, sektörel çalışmalar yürütmekte ve alanla ilgili teknik bilgi paylaşımında bulunmaktadır. Yapay zekâ ve mühendislik alanlarında hem akademik hem de profesyonel anlamda kendini geliştirmeye devam etmekte olup, gelecekte bu alanda daha fazla proje ve yenilikçi çalışmalar yürütmeyi hedeflemektedir.
Lale Balas
1990 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 1992 yılında aynı üniversitede İzmir Körfezi’nde Çevrintilerin ve Kirlilik Taşınımının Üç Boyutlu Matematiksel Modellemesi üzerine çalışmalar yaparak yüksek lisans eğitimini,1998 yılında ise Kıyı Su Kütlelerindeki Taşımım Süreçlerinin Üç Boyutlu Sayısal Modellemesi konusunda çalışmalar yaparak doktora eğitimini tamamlamıştır. Kıyı mühendisliği alanında 1992-1996 yılları arasında İtalya, ABD ve Hollanda’da kısa süreli eğitimler görmüştür.
2000 yılında, TÜBİTAK NATO Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Cardiff Üniversitesi (İngiltere), İnşaat Mühendisliği Bölümünde 1 yıl süreyle misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yürütmüştür. 1999 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademik kadrosunda yer almaktadır. Prof. Dr. Lale BALAS, 2010 yılından bu yana, kurucusu olduğu Gazi Üniversitesi Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, Merkez Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Bulut bilişim ve CBS destekli Üç-Boyutlu Hidrodinamik Taşınım ve Su Kalitesi Model Sistemi ve Veri Tabanı HYDROTAM’ın geliştiricisidir. Öncelikli çalışma alanları, su kaynaklarının yönetimi, su kirliliği, hidrodinamik, taşınım süreçleri ve sayısal modellemedir.
Aslı Numanoğlu Genç
Dr. Aslı Numanoğlu Genç lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 1993 yılında almıştır. Mezuniyeti sonrasında lisansüstü çalışmalarına gene aynı bölümde devam etmiş ve ODTÜ Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi’nde çalışmalarını yürüterek 1996’da yüksek lisans, 2004’de doktora derecelerini kıyı mühendisliği alanında almıştır. ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde 1994-2001 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Bu görevini takiben Kıyı Alanları Yönetimi Türkiye Mili Komitesi’nde 2001-2004 yılları arasında proje yöneticisi olarak çalışmıştır. Daha sonra Gazi Üniversitesi Deniz Bilimleri Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışmıştır. TED Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne 2019 yılında doktor öğretim üyesi olarak katılmıştır. 2021 yılı itibariyle Doç. Dr. unvanıyla halen çalışmalarına ve eğitim vermeye devam etmektedir. Temel uzmanlık alanı Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi'dir. Araştırma konuları arasında kıyısal alanların dalga iklimivle kıyısal sularda mikro plastiklerin taşınım modellemesi bulunmaktadır.
Didem Damyan
2011 Yılında Marmara Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun olmuştur. 2013 Yılında Marmara Üniversitesi Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği alanında yüksek lisans yapmıştır. Yenilenebilir enerji, çevre, sürdürülebilir şehirler ve iklim değişikliği konularında çalışmalarını sürdürmektedir. 2021 yılından itibaren Temiz Enerji Haber Portalı’nda editörlük yapmaktadır.
Hakkı Oral Özhan
2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004-2011 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır.
“Mikro plastiklere Karşı Geosentetik Kil Örtü (GKÖ) Kullanımının Hidrolik İletkenlik Performansı” ve “Atık Su Sıcaklığının Polimer Katkılı ve Katkısız Geosentetik Kil Örtülerin Hidrolik Performansına Etkileri” başlıklı TÜBİTAK projelerinde proje yürütücüsü olarak yer almıştır.
2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladığı akademik görevine, 2012 yılında Altınbaş Üniversitesinde Doktor Öğretim Üyesi olarak devam etmiştir. 2020 yılında Doçentlik, 2025 yılında ise Prof. Dr. unvanını alarak halen Yeditepe Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde eğitim vermeye devam etmektedir.
Emin Çapa
Emin Çapa, 1967 yılında İzmit’te doğmuş bir gazetecidir. İstanbul Üniversitesi'ne başladığı yıl Hürriyet gazetesinde stajyer olarak çalışmaya başladı.
Mezuniyet sonrası ekonomi muhabiri olarak Tempo Dergisi’nde işe başlayan Emin Çapa, Türkiye’nin ilk özel radyolarından biri olan Genç Radyo’nun kurucularından biri oldu. Ardından Sabah Gazetesi'nde beş yıl boyunca ekonomi muhabirliği ve çalışma hayatına ilişkin köşe yazıları yazmıştır. Ardından demokrasi raporu yayınlandığı dönemde TÜSİAD’da görev aldı.
1999 yılında CNN Türk’te editör olarak çalışmaya başlayan Çapa, önce ekonomi haber müdürü, daha sonra ekonomi müdürü oldu. CNN Türk’te yayınlanan "Dünyanın 1001 Hali" programını sunarak geniş bir izleyici kitlesine hitap etmiştir. 2018 Şubat sonunda CNN Türk’ten ayrıldı ve bir süre Youtube üzerinden yayın yapmaya devam etti. 2020’den itibaren Halk TV’de program yapan Emin Çapa, 2024 Eylül ayı itibariyle televizyon yayınlarına ara verdi.
Yeni Dünyayı Anlamak ve Hazır Olmak | 00:56:47
Geleceği İnşaa Eden Dinamikler: Eğitim, Teknoloji ve Beşeri Sermaye | 00:39:15
Nitelikli Yedek İşgücü Ordusu ve Mühendis | 00:26:22
Krizler ve Arayışlar Çağında İnşaat Mühendisliği | 00:22:50
Teknoloji ve İnsan | 00:39:03
Bilim Teknoloji Üretim Sarmalı ve İnşaat Mühendisliğine Etkisi | 00:19:23
Araçsal Paradigmanın Bağlamında Mühendislik Öğretiminin Analizi | 00:22:45
Ülkemizde İnşaat Mühendisliğinin Gelişimi ve Güncel Durumu | 00:23:26
Üniversite Eğitiminde Vizyon Değişimleri ve İnşaat Mühendisliği Eğitimine Etkileri | 00:30:39
Dünyada Mühendislik Eğitiminin Temel Felsefesinde Değişiklikler- Ülkemizde Adaptasyon Sorunları | 00:27:08
Ekosistem Temelli Yaklaşım ve Kaynakların Sürdürülebilir Korunması | 00:29:29
Hesaplama Bilim ve Teknolojilerindeki Gelişmelerin İnşaat Mühendisliğine Olası Etkilerini İnceleyen Bir Gelecek Perspektifi | 00:32:43
Yapay Zeka Destekli Yeni Nesil İnşaat Mühendisliği: Dijitalleşme, Otomasyon ve Dijital İkizler | 00:28:40
Geleceğin Dünyasında İnşaat Mühendisliği ve Robotik Uygulamalar | 00:21:36
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Altyapı ve Üstyapıda Kullanımı Üzerine Bir Değerlendirme | 00:15:07
İnşaat Mühendisliğinde Mekansal Veri Toplama ve İşleme Teknikleri | 00:27:39
Yapay Zeka ve Geleceğin İnşaat Mühendisliği | 00:08:55
Yapay Zeka ve Geleceğin İnşaat Mühendisliği 2 | 00:11:55
Akıllı Şehirler ve Beklentiler | 00:26:14
Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi ve Kirliliğin Önlenmesi: İnşaat Mühendisliğinde Çevresel Sorumluluk | 00:19:33
Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi ve Kirliliğin Önlenmesi: İnşaat Mühendisliğinde Çevresel Sorumluluk 2 | 00:12:12
Temiz Enerjiye Geçiş İnşaat Mühendisliği Uygulamalarını Nasıl Değiştiriyor? | 00:25:00
Çevresel Etkilerin İnşaat Mühendisliği Alanına Olası Etkileri | 00:24:19
Atıkların ve Mikroplastiklerin Geoteknik Mühendisliği Alanında Değerlendirilmesi-Geoteknik Uygulamaların Çevre Kirliliğinin Önlenmesine Katkıları | 00:20:29