Eğitimin İçeriği
- Binalarda betonarme çerçeveli, perdeli taşıyıcı sistemler ve düşey ve deprem yükleri altındaki davranışları
- Deprem hasar türleri
- Depremde hasar belirlenmesi
- Zemin şartlarının bina davranışına ve meydana gelen hasara etkisi
- Değerlendirme ve güçlendirme işlemlerine zemin özelliklerinin göz önüne alınması
- Taşıyıcı sistem değerlendirilmesinde genel kurallar
- Doğrusal hesap yöntemi ile değerlendirme
- Doğrusal olmayan hesap yöntemi ile değerlendirme
- Şekil değiştirme sınırları
- Binalardan bilgi toplanması, sınırlı ve kapsamlı bilgi düzeyleri
- Mevcut malzeme dayanımı
- Yapı elemanlarında hasar sınırları ve hasar durum ve bölgeleri
- Mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi
- Binalarda hedeflenen deprem sınırlı, kontrollü ve göçmenin önlenmesi performansı düzeyleri
- Betonarme binaların güçlendirilmesi
- Döşemelerin güçlendirilmesi
- Kolonların sarılması
- Kolonların eğilme kapasitesinin arttırılması
- Kirişlerin sarılması
- Perde eklenmesi ile güçlendirme
- Temellerin güçlendirilmesi
- Bölme duvarlarının güçlendirilmesi
- Lifli polimer uygulaması ile güçlendirme
- Yığma binaların deprem yükleri altında davranışı ve güçlendirilmesi
- Örnek bir yığma bina değerlendirme ve güçlendirme projesinin tanıtımı
- Örnek bir betonarme bina değerlendirme projesinin tanıtımı
- Örnek bir betonarme bina güçlendirme projesinin tanıtımı
Kazanımlar
Eğitimi %90 oranında tamamlamış ve girilecek olan sınavda başarılı olmuş olan SİM belgeli üyelerimizin yönerge kapsamında bilgilerinin web sitesinde paylaşılması
Aidat Borcu Limiti
AİDAT BORCU OLMAMALI
Erişim Süresi
60 GÜN
Katılım Koşulları
İMO Üyesi İnşaat Mühendisleri
İMO Üyesi Olmayıp İlgisi Olan Herkes MİEK'in Belirleyeceği Ücret Karşılığında Eğitime Katılabilir
Sınava Girme Koşulları
İMO Üyesi İnşaat Mühendisleri
Sınavın yapılacağı tarih itibariyle meslekte minimum 3 yılını doldurmuş olan üyeler
Eğitim Puanı
-
Eğitmenler
İnş. Yük. Müh. Ozan Dadaşbilge
1973 İstanbul doğumludur. 1996`da İTÜ`den lisans, 1999`da Boğaziçi Ü.`den geoteknik yüksek lisans derecesini almıştır. BÜ`de geoteknik doktora çalışmasına tez aşamasında devam etmektedir. Evli ve 4 çocuk babasıdır.
Dr. Öğr. Gör. Özgür Bozdağ
İnşaat Mühendisi Dr. Özgür BOZDAĞ 1977 tarihinde İzmir'de doğmuştur. 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği anabilim Dalı Yapı Programında tamamlamıştır. 2010 yılından günümüze Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak; betonarme yapıların tasarımı, mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi ve yapıların sayısal analiz yöntemleri konularında çalımaları bulunmaktadır.
Dr. İnş. Müh. Cem Demir
Dr. Cem Demir 2002 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünde görev yapmaktadır. Yapı ve deprem mühendisliği alanında; özellikle de mevcut betonarme ve yığma yapıların deprem güvenliklerinin belirlenmesi, deprem sonrası hasar tespit yöntemleri, onarım ve güçlendirilme yöntemleri, lifli polimer kompozitlerin yapısal uygulamaları, tarihi yapıların deprem etkileri altında davranışı konularında çok sayıda deneysel ve teorik çalışmada yer almıştır. Bu araştırma faaliyetleri sonucunda yayınlanmış dokuz adet SCI tarafından taranan dergi makalesi, yaklaşık 40 adet de uluslararası konferans bildirisi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Alper İlki
Yapı Mühendisliği konusunda uzman olan Prof.Dr. Alper İlki 1993 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünde görev yapmaktadır. İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünün, Betonarme Biriminde ders veren Alper İlki, aynı zamanda İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarının eş-sorumluluğunu yürütmektedir. Yapı ve deprem mühendisliği konularında çalışmalar yürüten Alper İlki, SCI veya SCIE indeksleri tarafından taranan dergilerde bu konularda 30 adet uluslararası makalenin ve 130 adet tam metin uluslararası konferans bildirisinin yazarı ya da ortak yazarıdır. Yapı ve Deprem mühendisliği konularında Avrupa Birliği, NATO, Tübitak, JICA, vb. uluslararası ve ulusal çok sayıda araştırma projesinde yürütücü ve araştırıcı olarak görev yapmış olan Alper İlki şu ana kadar tamamlanmış olan 6 adet doktora tezini ve 45 adet yüksek lisans tezini yönetmiştir. Araştırmaları daha çok betonarme ve yığma yapıların deprem davranışı ve bunların güçlendirilmesine yönelik olan Alper İlki 29 adedi SCI ya da SCIE indeksleri tarafından taranan dergiler olmak üzere 37 farklı bilimsel dergide 170 den fazla bilimsel makale için hakemlik yapmıştır. Prof. İlki, 2007 Deprem Yönetmeliği, 2013 Riskli Yapı Tespit Yönetmeliği, 2014 Deprem Yönetmeliği komisyonlarında görev yapmıştır/yapmaktadır.
Prof. Dr. Zekai Celep
Akademik çalışmalarına yapısal elamanların elastik ve elasto-plastik davranışı konularında başlayan Prof. Dr. Zekai Celep, zamanla çalışmalarını yapı dinamiği, deprem mühendisliği ve betonarme yapılar alanlarına yönelterek ülkemizde meydana gelen depremlerle ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Özellikle 1992 Erzincan, 1995 Dinar ve 1998 Adana-Ceyhan depremlerinde görev almasının ardından deprem konularına ağırlık verdi. Öte yandan öğrenciler için bu konularda; “Betonarme Yapılar”, “Yapı Dinamiği”, “Deprem Mühendisliğine Giriş ve Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı” ve “Betonarme Taşıyıcı Sistemlerde Doğrusal Olmayan Davranış ve Çözümleme” ders kitaplarını hazırladı.
Uzun süreden beri İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Meslek içi Eğitim Kurulu Başkanı görevini yürüten Celep, birçok meslek içi eğitiminde inşaat mühendisleriyle deneyimlerini paylaştı, çok sayıda uygulama projesinde danışman olarak bulundu. Ülkemizde depreme dayanıklı yapı tasarımında ve yapıların deprem güvenliklerinin belirlenmesinde inşaat mühendisleri tarafından kullanılan “Deprem Yönetmelikleri (1998, 2007 ve 2018)”, “Riskli Bina Tespit Esasları (2013)” ve “Tarihi Yapılar İçin Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu (2017)” belgelerinin hazırlayıcı kurullarında yer alan Celep, ayrıca pek çok tarihi eserin deprem güvenliğinin belirlenmesinde ve bu çerçevede restorasyon işleminin yapılmasında görev aldı.
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ
İnşaat Mühendisi Dr. Özgür Bozdağ 1977 tarihinde İzmir'de doğmuştur. 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği anabilim Dalı Yapı Programında tamamlamıştır. 2010 yılından günümüze Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak; betonarme yapıların tasarımı, mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi ve yapıların sayısal analiz yöntemleri konularında çalışmaları bulunmaktadır.
Doç. Dr. Medine İspir
1996 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olup yine aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını yapmıştır.
Kagir ve ahşap yapılar, betonarme yapılar, deprem üzerine çalışmaktadır.
İnş. Yük. Müh. Ömer Ülker
İstanbul'da Üsküdar Amerikan Lisesinden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nde Deprem Mühendisliği üzerine doktora yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi doktora çalışmasından sonra Stanford Üniversitesi deprem mühendisliği üzerine uzmanlık çalışmalarında bulundu. Kendisine ait şirketi bulunmakta olup proje yöneticisi olarak çalışmaktadır.
Prof. Dr. Kadir Güler
1981 yılında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nden mezun olmuş, Yıldız Üniversitesi'nde yapı alanında yüksek lisans ve İTÜ'de yapı mühendisliği alanında doktorasını yapmıştır. 2014-2020 yılları arasında İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Deprem, Yapı Mekaniği, Betonarme Yapılar, Deprem Mühendisliği alanında çalışmaktadır.
Prof. Dr. Zekai Celep 1 | 00:56:33
Prof. Dr. Zekai Celep 2 | 01:04:14
Prof. Dr. Zekai Celep 3 | 00:58:15
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 1 | 00:37:14
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 2 | 00:40:27
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 3 | 00:38:55
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 4 | 00:46:47
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 5 | 00:28:44
Öğr. Gör. Dr. Özgür Bozdağ 6 | 00:35:24
Doç. Dr. Medine İspir 1 | 00:23:45
Doç. Dr. Medine İspir 2 | 00:28:15
Prof. Dr. Kadir Güler 1 | 00:37:49
Prof. Dr. Kadir Güler 2 | 00:40:04
Prof. Dr. Kadir Güler 3 | 00:33:43
Prof. Dr. Kadir Güler 4 | 00:40:15
Prof. Dr. Kadir Güler 5 | 00:36:16
Prof. Dr. Kadir Güler 6 | 00:44:27
Yük. Müh. Ömer Ülker 1 | 00:31:41
Yük. Müh. Ömer Ülker 2 | 00:33:22
Yük. Müh. Ömer Ülker 3 | 00:15:23
Dr. Müh. Cem Demir 1 | 00:47:51
Dr. Müh. Cem Demir 2 | 00:54:55
Prof. Dr. Alper İlki 1 | 00:41:23
Prof. Dr. Alper İlki 2 | 00:34:04
Prof. Dr. Alper İlki 3 | 00:42:30
Yük. Müh. Ozan Dadaşbilge 1 | 00:41:20
Yük. Müh. Ozan Dadaşbilge 2 | 00:41:44
Yük. Müh. Ozan Dadaşbilge 3 | 00:30:03
Prof. Dr. Alper İlki 4 | 00:44:08
Prof. Dr. Alper İlki 5 | 00:34:34
Prof. Dr. Alper İlki 6 | 00:51:05